Mustesuihku- vai lasertulostin: Kumpi kannattaa hankkia?

Mustesuihkutulostin vai lasertulostin?

Jos kysyt, minkälainen tulostin kannattaa hankkia, kun tiedät tulostavasi sekä mustavalko- että värillisiä dokumentteja, suosittelen hankkimaan edullisen värilasertulostimen. Lasertulostimet ovat jo pitkään olleet mustesuihkutulostimia taloudellisimpia, mitä tulee muste- ja väriainekasettien hintoihin ja riittoisuuteen. Lasertulostimien värikaseteilla voidaan tulostaa tuhansia dokumentteja verrattuna mustesuihkutulostinten mustekasettien satoihin dokumentteihin. Ja koska väriainekasetit sisältävät värijauhetta, ne eivät kuivu tai tukkeudu yhtä helposti kuin mustekasetit.

Tärkein ero mustesuihku- ja lasertulostimien välillä on se, että mustesuihkutulostin käyttää mustetta, joka soveltuu vähäiseen tulostamiseen, ja on siksi perinteinen kotikäyttäjän valinta.

Lasertulostimissa käytetään väriainetta, joka soveltuu runsaaseen tulostamiseen, ja on siksi parempi valinta toimistokäyttöön. Väriainekasetit ovat yksittäin kalliimpia, mutta yhdellä väriainekasetilla voi usein tulostaa moninkertaisesti mustekasetteihin verrattuna.

Se, kannattaako hankkia mustesuihku- vai lasertulostin, riippuu loppupeleissä siitä mitä tulostat, miten usein tulostat ja kuinka suuri tulostusbudjettisi on.

Tulostintyyppien vertailu

Mikä on mustesuihkutulostin?

Mustesuihkutulostin on tulostin, jossa jälki muodostetaan ruiskuttamalla mikroskooppisia mustepisaroita paperille.

Mustesuihkutulostimet ovat yleensä halvempia ja pienempiä, ja niillä voidaan tulostaa sekä tekstiasiakirjoja että korkealaatuisia valokuvia.

Vältä kuitenkin kaikista halvimpia mustesuihkutulostimia, sillä niiden mustekasetit tulevat maksamaan sinulle myöhemmin omaisuuksia.

Mikä on lasertulostin?

Lasertulostimessa on valoherkkä sylinteri ja pyörivä rumpu, johon nopeasti liikkuva lasersäde piirtää tulostettavan sivun. Samalla laser aiheuttaa positiivisen sähkövarauksen, joka vetää puoleensa negatiivisesti latautuneita värijauhehiukkasia niihin kohtiin, joihin lasersäde on osunut. Tämän jälkeen paperiarkki kiinnittyy rumpuun ja värijauhehiukkaset tarttuvat paperille.

Lasertulostimet ovat mustesuihkutulostimia kalliimpia ja käyttävät kalliimpia väriainekasetteja, mutta ovat pitkällä aikavälillä usein taloudellisempi vaihtoehto, koska sivukohtaisiset kustannukset ovat mustesuihkutulostimia alhaisemmat.

Mihin käytät tulostinta?

Jos etsit tulostinta kotikäyttöön ja satunnaiseen tulostukseen, monet voivat neuvoa hankkimaan edullisen mustesuihkutulostimen. Niiden ongelma kuitenkin on, että muste kuivuu, jos tulostinta ei käytetä kovin usein.

Koska lasertulostimen väriainekasetit eivät kuivu, ne voivat silti olla paras ratkaisu myös satunnaiseen käyttöön. Jos kuitenkin tulostat pieniä määriä asiakirjoja ja korkearesoluutioisia värikuvia säännöllisesti, voi mustesuihkutulostinkin olla hyvä ratkaisu.

Vaikka lasertulostimet suunniteltiin alunperin toimistokäyttöön, ne ovat kasvattaneet suosiotaan myös kotitulostimina – nimenomaan taloudellisista syistä. Jos tulostat suuria määriä asiakirjoja tai kuvia, saattaa lasertulostin olla paras ratkaisu sinulle.

Entä väritulostus?

Värilasertulostin on hyvä ratkaisu päivittäiseen väritulostukseen, mutta jos haluat tulostaa ammattimaisia korkearesoluutiokuvia, valitse mieluummin mustesuihkutulostin.

Laadukkaat valokuvamustesuihkutulostimet on erityisesti suunniteltu tuottamaan eläviä ja yksityiskohtaisia valokuvatulosteita, joissa on ammattilaisten vaatimat sävyt ja syvemmät mustat.

Monet ammattikäyttöön tarkoitetut valokuvamustesuihkutulostimet käyttävät pigmenttipohjaista mustetta, joka on haalistumatonta ja toimii useimpien valokuvapaperien ja eri paperikokojen kanssa.

Vaikka et vaatisi tulostimeltasi pigmenttimusteiden pitkäikäisyyttä, voit löytää markkinoilta erinomaisia valokuvamustesuihkutulostimia.

Värimustesuihku vai värilaser?

Tämä on varmasti yksi yleisimmistä elektroniikkaliikkeiden myyjille esitetyistä kysymyksistä. Vastaus riippuu siitä, mihin tarvitset väritulostusta.

Jos haluat tulostaa gallerialaatuisia valokuvia, hanki värimustesuihkutulostin. Jos sinulle riittää keskilaatuiset värikuvat, joiden värisyvyys ja sävyalueet eivät edusta korkeinta mahdollista laatua, suosittelemme värilasertulostinta.

Ensinnäkin, laserväriaine ei kuivu, vaikka sitä ei käytetä. Toiseksi, laserväriainekasettien kapasiteetti on selvästi korkeampi.

Tulostuslaatu

Lyhyesti sanottuna, jos haluat tulostaa erittäin yksityiskohtaisia, korkearesoluutioisia valokuvia, etsi hyvä ammattimainen valokuvamustesuihkutulostin.

Jos tarvitset luotettavan tulostimen, joka tulostaa teräviä asiakirjoja ja tyydyttäviä väritulosteita, laserväritulostin täyttää todennäköisesti tarpeesi.

Lasertulostin väritulostukseen?

Ehdottomasti. Yleinen luulo ja käsitys on, että mustesuihkutulostimet ovat aina parempia väritulostuksessa ja lasertulostimet puolestaan mustavalkotulostuksessa.

Vaikka mustesuihkutulostimet ovat edelleen voittamattomia, mitä tulee korkearesoluutioisten valokuvien tulostamiseen uskomattomilla värisävyillä ja -syvyydellä, värilasertulostin voi olla järkiratkaisu, kun keskilaatuiset väritulosteet ovat riittävät, mutta haluat nauttia lasertulostimen luotettavuudesta, kestävyydestä ja taloudellisista eduista.

Lisäksi lasertulostintekniikka kehittyy jatkuvasti ja uusimmat mallit tuottavat jo melko vaikuttavia värikuvatulosteita.

Tulostusresoluutio

Resoluutiota mitataan DPI:nä (engl. dots per inch, pisteitä tuumalla). Mitä enemmän pisteitä yhdelle tuumalle mahtuu, sitä terävämpi lopputulos on.

Tarvitset tulostimen, jonka resoluutio on vähintään 600 dpi korkearesoluutioisten asiakirjojen luomiseen ja vähintään 1200 dpi tulostimen tulostaaksesi korkealaatuisia värikuvia.

Vaikka sanotaan, että mitä korkeampi dpi, sitä terävämmät yksityiskohdat, vain harva huomaa silmällä eroa 1200 dpi:tä tarkemmissa tulosteissa. Huomioi tulostimen dpi vain jos terävien valokuvien tulostaminen on sinulle tärkeintä.

Mustesuihkutulostimien resoluutio

Useimmissa mustesuihkutulostimissa maksimiresoluutio on noin 5 000 dpi.

Useimmissa Canonin PIXMA-tulostimissa maksimiresoluutio on 4800 x 1200 dpi. Epsonin valokuvatulostimissa maksimiresoluutio on 5760 x 1440 dpi. Canon iP110:ssä maksimiresoluutio on 9600 x 2400 dpi, tuplasti parempi kuin PIXMA-malleissa.

Lasertulostimien resoluutio

Useimpien lasertulostinten resoluutio yltää 2 400 x 600 dpi:n resoluutioon, mutta jotkin uudemmat mallit voivat tarjota parannellun resoluution jopa 38 400 x 600 dpi asti.

Yhteenvetona:

  • Yksiväriset lasertulostimet: Erinomainen tekstille ja asiakirjoille
  • Värilasertulostimet: Erinomainen tekstille ja asiakirjoille sekä keskilaatuisille värikuville
  • Valokuvamustesuihkutulostimet: Erinomainen korkealaatuisten valokuvien tulostamiseen

Tulostusnopeus

Lasertulostimet on suunniteltu vastaamaan työpaikan vaatimuksia, joten ne tulostavat nopeammin: 15-100 sivua minuutissa, kun taas mustesuihkutulostimet tulostavat keskimäärin 16 sivua minuutissa.

Koska lasertulostimet ovat nopeampia, suurien asiakirjamäärien tulostaminen säästää aikaa.

Yhteenvetona:

  • Lasertulostimet: 15-100 sivua/minuutti
  • Mustesuihkutulostimet: 16 sivua/minuutti

Mustekasettien riittoisuus

Lasertulostimien väriainekaseteilla voi tulostaa huomattavasti suuremman sivumäärän kuin mustesuihkutulostinten mustekaseteilla, joten ne kestävät pidempään ennen vaihtotarvetta.

Useimmilla mustekaseteilla voidaan tulostaa 130-1 000 sivua, kun taas väriainekasettien sivumäärät vaihtelevat 2 000:sta jopa 10 000:een sivuun.

Canonin, Epsonin ja HP:n mustesäiliötulostimet ovat tuoneet mustesuihkutulostimien käyttäjille helpotusta, sillä mustepullot riittävät mustepatruunoita pidempään. Esimerkiksi yhdellä Epsonin mustepullolla voidaan tulostaa jopa 7 000 sivua. Brotherin mustesuihkutulostimissa käytetään edelleen mustepatruunoita, mutta niihin mahtuu jopa 6 000 sivun tulostamiseen riittävä mustemäärä.

On kuitenkin syytä mainita, että mustepullojen riittoisuudesta on etua vain silloin, kun tulostat säännöllisesti, koska mustepullotkin kuivuvat ja voivat tukkia tulostinlaitteen suuttimia. Jos haluat välttää mustekasettien vaihtamista, etkä ole varma tulostatko tarpeeksi usein, jotta musteet eivät ehdi kuivumaan, suosittelemme värilasertulostimen valitsemista.

Jos tiedät tulostavasi paljon ja säännöllisesti, mustesäiliötulostimet ovat sinulle erinomainen vaihtoehto.

Tulostimen vs mustekasetin hinta

Lasertulostimen hinta voi etukäteen vaikuttaa sen suurimmalta heikkoudelta, sillä esimerkiksi tätä kirjoitettaessa edullisimmat mustesuihkutulostimet maksavat Gigantin ja Powerin verkkokaupoissa vain 39,90 €.

Lasertulostimet ovat selvästi kalliimpia, vaikka halvimman hinta on sekin tätä kirjoitettaessa vain alle tuplat eli 74,00 €.

On kuitenkin syytä varoa kaikkein halvimpia mustesuihkutulostimia, koska niissä käytetään mustekasetteja, jotka voivat riittää vain esimerkiksi 100 sivun tulostamiseen.

Matalariittoisia, vähän mustetta sisältäviä kasetteja joutuu vaihtamaan usein ja sivukohtainen hinta nousee nopeasti pilviin.

Jos tulostin käyttää esimerkiksi mustaa, syaania, magentaa ja keltaista kasettia, joudut maksamaan uudesta mustesarjasta enemmän kuin tulostimesta korvatessasi mustesarjan ensimmäistä kertaa uusilla.

Tärkeämpi tekijä tulostinta ostaessa on mustekasetin hinta

Samalla tavoin kuin mustesuihku- ja lasertulostimien hinnat, myös niiden muste- ja väriainekasettien hinnat vaihtelevat suuresti.

Laservärikaseteilla voidaan tulostaa selvästi suurempi määrä sivuja kuin millään mustesuihkutulostimen mustekasetilla, joten ne ovat myös kalliimpia. Tästä huolimatta lasertulostinten sivukohtainen hinta on huomattavasti alhaisempi.

Myös lasertulostimien osalta tulevia tulostuskustannuksia kannattaa vertailla ennen laitteen valintaa. Googleta tai tutki sivustoltamme, miten suuri kapasiteetti harkitsemasi laitteen väriainekaseteilla on ja mitä värikasetit suurinpiirtein maksavat.

Sivukohtainen hinta on paras tapa mitata tulostimen kustannustehokkuutta

Sivukohtainen hinta voidaan laskea jakamalla mustekasetin hinta sen odotetulla sivumäärällä.

Otetaan esimerkiksi edullisin mustesuihkutulostin, joka sattui tänään olemaan Powerin verkkokaupassa 39,90 € maksava Canon Pixma TS3451. Hinta ei ole ollenkaan paha kompaktista WiFi-monitoimilaitteesta, joka tulostaa, skannaa ja kopioi.

Valitaan malliin riittoisampi XL-mustekasetti PG-545XL, joka on hintavertailussamme edullisimmillaan 24,90 € (siis yli 60 % tulostimen hinnasta).

PG-545XL riittää noin 400 sivun tulostamiseen, joten sivukohtainen hinta voidaan laskea 24,90 €/400 = 0,06 € ~ 6 senttiä/sivu (laskelma ei sisällä tulostuspaperin hintaa).

Otetaan vertailukohdaksi keskihintainen lasertulostin HP LaserJet MFP M234sdwe, joka maksaa Gigantin verkkokaupassa tällä hetkellä 279 €. Se on siis lähes seitsemän kertaa kalliimpi kuin edullisin mustesuihkutulostin.

Valitaan myös siihen riittoisin musta värikasetti HP 135X (W1350X), joka maksaa edullisimmillaan 78,90 €.  HP 135X:n riittoisuus on kuitenkin 2 400 sivua, joten sen sivukohtaiseksi hinnaksi saadaan 78,90 €/2 400 = 0,03 € ~ 3 senttiä/sivu. Kyseisen lasertulostimen musteet tulevat maksamaan siis lähes 50 % vähemmän.

Pitkässä juoksussa kustannukset tulevat selvemmin esille: mitä enemmän tulostat, sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota sivukohtaiseen tulostushintaan.

Tulostimen käyttöikä

Kokonaan toisen aspektin kysymykseen kannattaako valita mustesuihkutulostin vai lasertulostin, on tulostimen odotettu käyttöikä, mihin vaikuttavat muiden muassa tulostustiheys, tulostimen tyyppi, tulostettavien dokumenttien tyyppi, käyttöympäristö ja laitteen huolto.

Useimmat valmistajat myöntävät tulostimilleen vain 2-3 vuoden tehdastakuun. Aikahaitari ei ole yllättävä, sillä joissakin piireissä tulostimien keskimääräisen käyttöiän arvioidaan olevan vain 3-5 vuotta. Monet valmistajat arvioivat keskivertotulostimen käyttöiän olevan noin 7 vuotta, tulostusmääristä riippuen.

Oma tämänhetkinen tulostimeni (Samsung Xpress SL-C480W) on kestänyt vähintään kuukausittaista yrittäjän käyttöä yli 7 vuotta. Sen hukkavärisäiliö tuli viime vuonna tiensä päähän, mutta säiliön vaihdon jälkeen laitteen elinkaari jatkuu. Jostain syystä tulostusohjelmiston kieli vaihtuu jatkuvasti hollantiin. Tuleepa sitten sitäkin opiskeltua.

Joka tapauksessa, mitä suurempi ja kestävämpi tulostin on, sitä enemmän tulostusta se kestää.

Oletetaan, että yrityksesi valitsee laitteen, joka on suunniteltu suoriutumaan 2 000 tulosteesta kuukaudessa, mutta sitä käytetäänkin 3 000 dokumentin tulostamiseen. Lyhyellä aikavälillä tulostin kykenee kyllä tehtävästä suoriutumaan, mutta pidemmällä aikavälillä edessä on todennäköisesti ylimääräisiä huoltoja ja lopulta laitteen vaihtaminen uuteen.

Huomioi myös rumpuyksikkö

On vielä yksi asia, joka erottaa mustesuihku- ja lasertulostimet toisistaan: Mustesuihkutulostimeen tarvitaan vain mustekasetteja, kun taas lasertulostimessa tarvitaan värikasettien lisäksi rumpuyksikkö. Rumpuyksikkö on se tulostimen osa, joka siirtää värijauheen paperille.

Joidenkin merkkien, kuten HP:n tulostimissa rumpuyksikkö on integroitu väriainekasetteihin, mutta esimerkiksi Brotherin lasertulostimissa rumpuyksikkö myydään erikseen. Rumpuyksikkö on kuluva osa ja se on vaihdettava aika ajoin uuteen – ei kuitenkaan niin usein, kuin värikasetti.

Kun siis hankit lasertulostinta, tarkista, onko siinä integroitu vai erillinen rumpuyksikkö, koska se voi lisätä tulostamisen kustannuksia.