Tulostimiin ja tulostamiseen liittyviä termejä ja määritelmiä

Tulostimiin ja tulostamiseen liittyviä termejä ja määritelmiä

Tulostaminen on yksi arjen ja työelämän keskeisimmistä teknologioista, jonka avulla digitaaliset tiedostot saadaan siirtymään fyysiselle alustalle, kuten paperille. Tulostusmaailmassa riittää kuitenkin paljon erikoistermejä, joihin törmää helposti niin kotitoimistossa kuin ammattimaisessa graafisessa suunnittelussa. Tämän sivun tarkoituksena on selittää yleisimpiä (ja hieman harvinaisempiakin) tulostukseen liittyviä käsitteitä selkeästi ja ytimekkäästi, jotta saat paremman käsityksen eri tulostinlaitteista, -materiaaleista ja -tekniikoista. Näin varmistat, että hankit juuri omaan tarpeeseesi sopivan tulostinratkaisun – ja että osaat myös käyttää laitteistoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Alla olevat termit ja määritelmät kattavat kaiken 3D-tulostimen perusteista paperikokoihin ja erikoisteknologioihin, kuten AirPrintiin ja EcoTankiin. Mikäli olet vasta aloittelija, löydät täältä hyvän ponnahduslaudan tulostuksen maailmaan. Jos taas olet jo edistyneempi tulostaja, voit syventää tietojasi esimerkiksi ICC-profiilien, pigmentti- ja väriainepohjaisten musteiden tai erilaisten tulostustekniikoiden osalta. Oli lähtötasosi mikä tahansa, tämä tietopaketti toimii kattavana hakemistona, kun tarvitset nopeasti selkeyttä tulostamiseen liittyviin termeihin.

3D-tulostin

Tulostin, jolla voidaan luoda kolmiulotteisia esineitä kerros kerrokselta esimerkiksi CAD-mallinnuksesta tai muusta digitaalisesta mallista. Perinteisimpiin 3D-tulostusmateriaaleihin kuuluvat erilaiset muovit (kuten PLA ja ABS), mutta joissain laitteissa voidaan hyödyntää myös metallia, keraamia tai lasia.

3D-tulostimia hyödynnetään prototyypeissä, varaosien valmistuksessa sekä lääketieteellisten mallien ja hammasimplanttimallien teossa. Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja 3D-tulostusta kutsutaankin usein additiiviseksi valmistukseksi, koska materiaalia lisätään sen sijaan että sitä poistettaisiin (kuten perinteisissä työstömenetelmissä).

A3 (paperikoko)

A3 on ISO 216 -standardin mukainen paperikoko, jonka mitat ovat 297 × 420 mm. Se on suurempi kuin A4-koko ja sopii hyvin esimerkiksi julisteiden, esitteiden ja piirustusten tulostamiseen.

A3 on suosittu erityisesti graafisessa suunnittelussa ja toimistoissa, joissa tarvitaan selkeää ja tilavaa tulostusalaa.

A4 (paperikoko)

A4 on ISO 216 -standardin mukainen paperikoko (210 × 297 mm). Se on laajalti käytössä niin toimistoissa, kouluissa kuin kotitulostuksessakin. Mustekasettien riittoisuudet ilmoitetaan useimmiten A4-kokoisen sivumäärän perusteella, jotta kuluttaja saa vertailukelpoisen kuvan eri kasettien sivukapasiteetista.

A4 on myös standardikoko esimerkiksi virallisille asiakirjoille, raportti- ja kirjepapereille.

A5 (paperikoko)

A5 on ISO 216 -standardin mukainen paperikoko, jonka mitat ovat 148 × 210 mm. Se on kooltaan puolet A4:stä ja soveltuu erinomaisesti erilaisiin pienimuotoisiin tulostustöihin, kuten esitteisiin, vihkoihin ja kutsukortteihin. A5 on suosittu valinta esimerkiksi markkinointimateriaalien ja tapahtumajulkaisujen pohjaksi.

A6 (paperikoko)

A6 on ISO 216 -standardin mukainen paperikoko, jonka mitat ovat 105 × 148 mm. Kokonsa puolesta A6 soveltuu erinomaisesti korttien, kutsujen ja pienten lentolehtisten tulostukseen. Se on myös yleinen valokuvien ja käyntikorttien pohjakoko eri tarkoituksiin.

AirPrint

AirPrint on Applen teknologia, joka mahdollistaa langattoman tulostuksen suoraan iOS- ja macOS-laitteilta ilman erillisten ohjainten tai ohjelmistojen asentamista.

AirPrint-yhteensopivat tulostimet löytyvät automaattisesti samassa Wi-Fi-verkossa olevilta Apple-laitteilta, mikä tekee tulostuksesta helppoa ja nopeaa esimerkiksi iPhonella tai iPadilla.

"All-in-One" -musteet

All-in-One -musteet (engl. All-in-One ink cartridges) ovat yhden kasetin ratkaisu, jossa useampi värisäiliö – esimerkiksi CMY-värit (syaani, magenta, keltainen) – on yhdistetty samaan mustekasettiin, kuten ns. kolmivärikasettiin. Ne ovat helppo ja tilaa säästävä vaihtoehto, mutta yhden värin loppuessa koko kasetti on vaihdettava uuteen.

"All-in-One" tulostin

All-in-One- eli monitoimitulostimessa yhdistyy useita toimintoja yhteen laitteeseen. Yleisimpiä ominaisuuksia ovat tulostus-, skannaus- ja kopiointitoiminnot, sekä vanhemmissa malleissa myös faksitoiminto.

Monitoimitulostimet on suunniteltu säästämään tilaa, rahaa ja resursseja, koska käyttäjä ei tarvitse jokaiselle toiminnolle erillistä laitetta.

Alkuperäismuste

Alkuperäinen, ns. OEM-muste, jonka on valmistanut sama valmistaja kuin tulostimenkin. Esimerkiksi Epsonin valmistama muste sen omiin tulostimiin on alkuperäismustetta.

Alkuperäismusteita pidetään usein laadukkaina ja yhteensopivina juuri tiettyyn tulostinmalliin, mutta ne ovat yleensä hintavampia kuin muiden valmistajien tarvikemusteet.

Automaattinen kaksipuolinen tulostus (duplex)

Automaattisessa kaksipuolisessa tulostuksessa (engl. duplex printing) tulostin kääntää paperin automaattisesti ja tulostaa molemmille puolille ilman erillistä kääntämistä. Tämä säästää paperia ja aikaa, ja se on erityisen kätevää toimistokäytössä tai silloin, kun tulostetaan suuria määriä asiakirjoja.

CMYK

CMYK on yleisin painotuotteissa käytettävä väritila, joka muodostuu syaanista (cyan), magentasta (magenta), keltaisesta (yellow) ja mustasta (key). Jokaiselle pikselille tallennetaan näiden neljän värin voimakkuus, ja kukin väri painetaan paperille erikseen.

CMYK on subtrak­tiivinen värimalli, mikä tarkoittaa, että värit syntyvät vähentämällä valoa (toisin kuin näyttöjen additiivinen RGB-malli, jossa värejä lisätään). Mustaa väriä kutsutaan termillä "Key", koska musta painoväri toimii "avainvärinä" linjatessa muita painovärejä kohdalleen.

CUPS

CUPS (Common UNIX Printing System) on useissa UNIX-pohjaisissa järjestelmissä toimiva tulostusjärjestelmä, joka vastaa tulostusjonon hallinnasta, suodattimien (jotka muuntavat tulostettavan tiedoston sopivaan muotoon) sekä taustaosan toiminnasta. Koska CUPS toimii käyttöjärjestelmän ytimen ulkopuolella, mahdolliset ajurivirheet eivät kaada koko järjestelmää. Lisäksi tämä rakenne vähentää tarvetta kehittää tulostinajureita erikseen jokaiselle eri käyttöjärjestelmälle.

DPI

DPI (engl. Dots Per Inch) on mittayksikkö, joka kertoo tulostimen tai muun kuvantamislaitteen tulostustarkkuudesta. Se ilmaisee, kuinka monta pistettä (dots) laite kykenee toistamaan tuuman (2,54 cm) matkalla. Korkeampi DPI-arvo yleensä tarkoittaa terävämpää ja yksityiskohtaisempaa tulostusjälkeä, sillä pieniä pisteitä mahtuu tiheämmin paperille.

Digitaalisten kuvien ja valokuvien laadun arvioinnissa DPI onkin usein merkittävä tekijä, erityisesti valokuvatulostuksessa ja ammattimaisissa painotöissä.

EcoTank

EcoTank on Epsonin kehittämä järjestelmä, jossa perinteiset mustekasetit on korvattu uudelleentäytettävillä mustesäiliöillä. Tällöin tulostimessa on useimmiten neljä (tai useampia) säiliötä – yksi kullekin värille – joihin muste kaadetaan pulloista.

Suurten säiliöiden ansiosta mustetta riittää usein tuhansien sivujen tulostukseen, ja uudelleentäyttö on edullisempaa kuin useimpien perinteisten mustekasettien vaihtaminen. Järjestelmä on myös ympäristöystävällisempi, sillä muovijätettä syntyy vähemmän. EcoTank on erityisen suosittu kotitoimistoissa ja pienissä yrityksissä, joissa tulostetaan säännöllisesti suuria määriä.

Ekomustekasetti

Ekomustekasetti on ympäristöystävällinen vaihtoehto tavalliselle mustekasetille. Usein kyse on uudelleentäytetystä tai uudelleenvalmistetusta (engl. remanufactured) kasetista, jonka rungon muovi on peräisin kierrätetystä tai kestävämmästä lähteestä. Tällä tavoin vähennetään muovijätettä ja säästetään luonnonvaroja, sillä samaa kasetin runkoa voidaan käyttää useita kertoja.

Monissa tapauksissa ekomustekasetin tulostusjälki ja kestävyys vastaavat alkuperäismustekasettia, mutta hinta on kuluttajalle usein edullisempi.

Etätulostus

Etätulostus tarkoittaa sitä, että tulostuskomennot lähetetään tulostimelle eri paikasta kuin missä tulostin fyysisesti sijaitsee. Käytännössä tämä onnistuu esimerkiksi internet-yhteyden avulla tai yrityksen sisäisessä verkossa.

  • Pilvitulostuksessa tulostus suoritetaan esimerkiksi Google Cloud Print -palvelun tai vastaavan pilvipalvelun kautta (vaikka Google Cloud Print on jo lopetettu, vastaavia ratkaisuja on yhä olemassa).
  • Sovellukset ja ajurit – Joillain tulostinvalmistajilla on omia etätulostussovelluksia tai -ajureita, joiden avulla dokumentteja voi lähettää tulostettavaksi mobiililaitteesta tai vaikka toisella paikkakunnalla sijaitsevalta työasemalta.
  • Verkkotulostus – Yrityksen tai kodin sisäverkkoa (VPN- tai WAN-yhteys) voidaan hyödyntää etätulostuksessa, jolloin käyttäjät voivat tulostaa tulostimelle etätyöpisteeltään.

FireWire

FireWire (IEEE 1394) on Applen kehittämä nopea sarjaliitäntä, joka oli aikoinaan suosittu muun muassa videotallentimien, ulkoisten kiintolevyjen ja tulostimien liittämisessä erityisesti Mac-tietokoneisiin.

FireWire-yhteyden vahvuuksia ovat korkea tiedonsiirtonopeus, laadukas virransyöttö ja nopea laiteketjutus yhden portin kautta. Nykyään USB 3.0- ja Thunderbolt-liitännät ovat pitkälti syrjäyttäneet FireWiren, mutta se on yhä relevantti vanhemmissa laitteissa.

Fotomusta

Myös valokuvamusta (engl. Photo Black). Fotomusta on väriainepohjaista (dye-based) mustetta, jota käytetään erityisesti valokuvien tulostamiseen, jotta saadaan syvät ja eloisat mustan sävyt.

Monissa mustesuihkutulostimissa on sekä tavallinen pigmenttimusta (tekstitulostukseen) että fotomusta (valokuvatulostukseen). Fotomustan ansiosta tummat alueet valokuvissa toistuvat tarkemmin ja värien sävyt pysyvät vivahteikkaina.

High Yield

High Yield -mustekasetti (joissakin yhteyksissä merkitty myös L, XL, XXL, H tai HY) sisältää enemmän mustetta kuin tavallinen, standardi-kokoinen mustekasetti. Tämän ansiosta sillä voidaan tulostaa merkittävästi enemmän sivuja ennen kuin muste loppuu.

Korkeamman riittoisuuden vuoksi High Yield -kasetti on kustannustehokas vaihtoehto etenkin paljon tulostaville. Tällä sivustolla käytämme XL-merkintää kuvaamaan suurikapasiteettisia kasetteja.

ICC-profiili

ICC-profiili (International Color Consortium -profiili) on tiedosto, joka kuvaa, miten värit tulisi toistaa tietyllä laitteella (näyttö, tulostin, skanneri). Profiilien avulla eri laitteet puhuvat ikään kuin “samaa kieltä”: ne säätävät väritarkkuutta siten, että tulostetut tai näytöllä näkyvät värit vastaavat mahdollisimman hyvin alkuperäistä.

Tulostamisessa ICC-profiilin avulla voidaan esimerkiksi varmistaa, että kuvat näyttävät värisävyiltään yhdenmukaisilta suunnittelusta lopulliseen painoon tai tulostukseen.

CIP3/CIP4

CIP3 ja CIP4 ovat graafisen teollisuuden standardeja, joiden avulla voidaan hallita ja automatisoida paino- ja tulostusprosesseja keskitetysti.

JDF (Job Definition Format) on CIP4-järjestön kehittämä tiedostomuoto, jonka ansiosta kaikki työvaiheet – kuten tulostusasetukset, värinhallinta ja leikkaukset – voidaan määritellä ja jakaa yhtenäisessä muodossa järjestelmästä toiseen.

HP Instant Ink

HP Instant Ink on tilauspohjainen mustepalvelu, jossa tulostin seuraa musteen kulutusta ja tilaa automaattisesti lisää kasetteja käyttäjän puolesta. Palvelusta veloitetaan yleensä kuukausimaksu tai sivukohtainen maksu, eikä käyttäjän tarvitse käydä erikseen ostamassa uusia musteita. Tämä helpottaa musteenhallintaa ja voi alentaa säännöllisen tulostuksen kustannuksia.

K (Key)

K, eli Key, on CMYK-värijärjestelmän musta väri. Sitä kutsutaan avainväriksi, koska se toimii tulostus- ja painoprosessissa "avainroolissa" linjaamassa muut värit oikein paperilla.

Musta viimeistelee painotyön tummimmat alueet, parantaa kontrastia ja tuo syvyyttä väreihin.

Keltainen

Keltainen (engl. Yellow) on yksi neljästä CMYK-värimallin pääväristä. Yhdessä syaanin (C), magentan (M) ja mustan (K) kanssa tulostimella voidaan saada aikaan laaja valikoima erilaisia värejä. Keltainen täydentää muiden CMYK-värien sävyjä ja on oleellinen erityisesti painotuotteissa ja valokuvatulostuksessa, jolloin jokainen värikomponentti sekoittuu painoprosessissa erikseen paperille.

Keltapisteet

Keltapisteet ovat tulostimen tulostamia, usein paljaalla silmällä lähes huomaamattomia pisteitä, jotka sisältävät erityisen koodin, joista voidaan tunnistaa tulostinmalli ja mahdollisesti tulostusajankohta.

Ne ilmestyvät paperille hyvin pienenä ja vaaleana keltaisena pistekuviona. Keltapisteitä käytetään joissakin tulostuslaitteissa lähinnä turvatarkoituksiin, kuten väärennösten estämiseen.

Kierrätetty mustekasetti

Kierrätetty mustekasetti eli ns. ekomustekasetti on käytetty mustekasetin runko, joka on kunnostettu ja täytetty uudelleen musteella. Tällä pyritään vähentämään jätettä, sillä sama muovirunko voidaan hyödyntää uudestaan useita kertoja.

Kunnostusprosessi voi sisältää esimerkiksi kasetin puhdistamisen, kuluneiden osien vaihtamisen ja uuden musteen lisäämisen. Kierrätetty mustekasetti on ympäristöystävällisempi vaihtoehto uuden kasetin ostamiselle, ja se voi usein olla myös alkuperäistä kasettia edullisempi valinta.

Lue myös: Mustekasettien kierrätys

Kolmivärikasetti

Kolmivärikasetti on mustekasetti, jonka sisällä on kolme erillistä värisäiliötä: syaani (C), magenta (M) ja keltainen (Y). Tällä ratkaisulla saadaan tulostettua laaja valikoima värejä yhdellä kasetilla, mutta jos yksi väri loppuu, koko kasetti joudutaan vaihtamaan uuteen. K

olmivärikasetteja käytetään yleisesti mustesuihkutulostimissa, joissa halutaan yksinkertaistaa tulostimen huoltoa tai vähentää vaihtotarvikkeiden määrää.

Kosteus

Kosteus on merkittävä tulostusympäristöä määrittävä tekijä. Liian kostea tila voi aiheuttaa muun muassa paperin käpristymistä tai musteen leviämistä, kun taas kuiva ilma voi kuivattaa mustetta tai värijauhetta liian nopeasti.

Paras lopputulos saadaan yleensä tilassa, jossa ilmankosteus on suositellulla tasolla (usein noin 40–60 % RH). Liiallinen kosteus voi myös heikentää paperin laatua ja johtaa tukoksiin tulostimessa, kun taas liian kuiva ilma voi aiheuttaa staattista sähköä ja paperinsyöttöongelmia.

Kuivumisaika

Kuivumisaika tarkoittaa sitä, kuinka kauan tulostustyön jälkeen musteen tai väriaineen on annettava asettua paperille ennen kuin tuloste on täysin kuiva tai valmis jatkokäsittelyä varten.

Mustesuihkutulostimissa käytettävä väriainepohjainen (dye) muste kuivuu yleensä nopeammin kuin pigmenttipohjainen muste, mutta lopullinen kuivumisaika riippuu myös paperilaadusta ja huoneen olosuhteista (lämpötila, ilmankosteus, ilmanvaihto). Väärin valittu paperi tai kostea ympäristö voi hidastaa kuivumista ja aiheuttaa suttuisia tulosteita.

Langaton tulostus

Langaton tulostus tarkoittaa tulostamista ilman perinteistä kaapeliyhteyttä – useimmiten Wi-Fi-verkon kautta. Monet modernit tulostimet tukevat langatonta yhteyttä, jolloin voit lähettää tulostuskomennon esimerkiksi puhelimesta, tabletista tai kannettavalta tietokoneelta missä tahansa samassa verkossa.

Langaton tulostus helpottaa laitteen asennusta ja vapauttaa tulostimen sijoittelun suhteen, koska tulostin ei vaadi tietokoneen lähelle vedettyä kaapelia. Useimmissa langattomissa tulostusratkaisuissa hyödynnetään joko valmistajan omaa sovellusta, yleistä AirPrint-tukea (Apple-laitteille) tai vastaavaa Wi-Fi-tekniikkaa (esim. Mopria).

Laser

Laser on akronyymi sanoista Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Se viittaa erittäin kapeaan ja voimakkaaseen valonsäteeseen, joka tuotetaan stimuloimalla atomeja tai molekyylejä. Teollisuudessa lasereita käytetään esimerkiksi leikkaamiseen, hitsaamiseen sekä erilaisiin mittaus- ja merkintätehtäviin.

Tulostustekniikassa laser on keskeinen osa lasertulostimen toimintaa.

Lasersäde

Lasersäde on laserin tuottama erittäin tarkka ja intensiivinen valonsäde. Lasertulostimessa lasersäde siirtää tulostettavan kuvan rummun pinnalle sähköstaattisten varauksien avulla. Sädettä ohjataan nopeasti rumpua pitkin piirrettäessä sivun sisältöä rivi riviltä.

Lasertulostin

Lasertulostin muistuttaa rakenteeltaan kopiokonetta. Tulostaminen perustuu laserin, valoherkän sylinterin (rummun) ja pyörivän rummun yhteistoimintaan:

  1. Laser piirtää kuvan rummulle:
    Lasersäde ohjataan rummun pinnalle, jossa se luo sähköstaattisen varauksen luodun kuvan mukaisesti.
  2. Varauksen vaikutus:
    Positiivinen sähkövaraus vetää puoleensa värijauhehiukkasia, jotka kiinnittyvät rummun pintaan juuri niihin kohtiin, joihin lasersäde on piirtänyt varauksen.
  3. Siirto paperille:
    Värijauhe siirtyy rummulta paperin kuituihin ja kiinnittyy lopullisesti, kun paperi kulkee kuumennusyksikön (fuser) läpi.

Ensimmäisen lasertulostimen toi markkinoille Xerox vuonna 1971, ja sittemmin teknologia on kehittynyt erittäin suosituksi toimisto- ja kotitulostuksessa nopeutensa, tarkkuutensa ja kestävän tulostusjälkensä ansiosta.

Magenta

Magenta on aniliininpunainen, yksi purppuran sävyistä ja vihreän käänteisväri. Se kuuluu CMYK-väritilan pääväreihin (Cyan, Magenta, Yellow, Key), ja sen nimi juontaa juurensa vuoden 1859 Magentan taistelusta.

Painossa magentaa käytetään yhdessä muiden CMYK-värien kanssa luomaan laaja kirjo erilaisia värisävyjä.

Matriisitulostin

Matriisitulostin (myös matriisikirjoitin) on vanhanmallinen ja äänekäs tulostin, jossa merkit ja grafiikat tulostetaan pisteinä lyömällä ohuita neuloja värinauhaa vasten paperia. Yleisimpiä ovat 9- tai 24-neulaiset mallit. M

atriisitulostimia on sekä mustavalkoisina että värillisinä versioina; värillisissä käytettiin nelivärinauhaa (CMYK), jolla pystyttiin tuottamaan erilaisia sävyjä.

Mattamusta

Mattamusta (myös “matta musta”) viittaa mustaan värisävyyn, jonka pinta on himmeä eikä heijasta valoa. Tällainen viimeistely antaa tulosteille tai pinnoille hillityn, tyylikkään ilmeen ilman kiiltoa.

Mustekasettien tai maalien yhteydessä mattamusta voi olla tarkoituksella suunniteltu vähentämään valon heijastumista ja korostamaan yksityiskohtia.

Monitoimilaite

Monitoimilaite on tulostin, johon on integroitu useita eri toiminnallisuuksia. Yleisimpiä toimintoja ovat skannaus ja kopiointi, ja joskus laitteessa on myös faksitoiminto.

Tällainen laite säästää tilaa ja aikaa, koska se korvaa erilliset laitteet (skannerin, kopiokoneen ja faksin) yhdellä kokonaisuudella.

Mustekasetti tai -patruuna

Mustekasetti (toisinaan kutsutaan myös mustepatruunaksi) on vaihdettava säiliö, joka sisältää tulostimeen tarvittavan musteen. Kasetissa voi olla yksi tai useampi väri: esimerkiksi erillinen musta tai kolmivärikasetti, joka sisältää syaanin, magentan ja keltaisen värin samassa yksikössä. Mustekasetti asennetaan mustesuihkutulostimen tulostuspäähän, josta muste suihkutetaan paperille.

Mustesuihkutekniikka

Mustesuihkutekniikassa muste suihkutetaan erittäin pieninä pisaroina paperille tulostuspäiden kautta. Tulostin ohjaa musteannostelua tarkasti, jolloin lopputuloksena on yksityiskohtainen ja tasainen tulostusjälki.

Mustesuihkutekniikka mahdollistaa laadukkaan värintoiston, minkä vuoksi se on suosittu etenkin valokuvien ja värillisten asiakirjojen tulostuksessa.

Mustesuihkutulostin

Mustesuihkutulostin on yksi yleisimmistä ja usein edullisimmista tulostintyypeistä. Sen toiminta perustuu mustesuihkutekniikkaan: tulostuspää suihkuttaa mustetta paperille, yleensä CMYK-värijärjestelmää (syaani, magenta, keltainen ja musta) hyödyntäen.

Mustesuihkutulostimet ovat erityisen suosittuja kotikäytössä ja pienissä toimistoissa, sillä niillä voidaan tulostaa korkealaatuisia kuvia ja värillisiä dokumentteja melko edullisesti.

Lue myös: Mustesuihku- vs. lasertulostin – Kumpi kannattaa hankkia?

Neulamekanismi

Neulamekanismi on matriisi- eli neulakirjoittimissa käytetty tekniikka, jossa joukko ohuita neuloja lyö pisteitä värinauhan läpi paperiin muodostaen tekstiä tai grafiikkaa. Neulojen määrä (tyypillisesti 9 tai 24) vaikuttaa tulostusjäljen tarkkuuteen.

Vaikka neulamekanismi on nykyisin harvinaisempi, sen etuna on luotettava kopiopaperin läpäisy (usein useita paperikopioita kerralla) sekä kestävyys tilanteissa, joissa tarvitaan esimerkiksi jatkuvasyötteistä paperia.

NFC-tulostus

NFC-tulostus (engl. Near Field Communication) mahdollistaa tulostimen nopean pariliitoksen mobiililaitteen kanssa koskettamalla. Näin käyttäjän ei tarvitse etsiä tai syöttää Wi-Fi-verkon salasanaa, vaan tulostus onnistuu helposti esimerkiksi älypuhelinsovelluksesta.

OEM

OEM (Original Equipment Manufacturer) tarkoittaa alkuperäisvalmistajaa, joka suunnittelee ja valmistaa tuotteita tai komponentteja, joita muut yritykset voivat markkinoida omalla nimellään.

Tulostusalalla esimerkiksi HP on OEM, joka valmistaa mustekasetteja omiin HP-tulostimiinsa. OEM-tuotteiden etuna pidetään yleensä yhteensopivuutta ja luotettavuutta, mutta ne voivat olla kalliimpia kuin ns. tarvikemusteet.

Pantone

Pantone on spottivärijärjestelmä, jota käytetään laajasti graafisessa suunnittelussa ja painoteollisuudessa tarkkojen ja yhtenäisten värisävyjen saavuttamiseksi. Jokainen sävy on yksilöity Pantonen numerojärjestelmällä, mikä helpottaa värin tunnistamista ja toistamista.

Pantone-värikoodit ovat hyödyllisiä esimerkiksi brändivärien määrittelyssä.

PDF

PDF (Portable Document Format) on Adoben luoma tiedostomuoto, joka on suunniteltu säilyttämään asiakirjan muotoilu ja ulkoasu laiteriippumattomasti. PDF on pitkälti korvannut PostScript-tiedostot yleisimpänä tulostettavien ja jaettavien dokumenttien tiedostomuotona.

PDF:ää tukevat monet selaimet ja lukusovellukset suoraan, mikä tekee siitä hyvin yleiskäyttöisen formaatin.

Pigmenttipohjainen muste

Pigmenttipohjainen muste sisältää kiinteitä, hienoksi jauhettuja väripigmenttejä, jotka ovat veteen tai johonkin sideaineeseen sekoitettuna. Pigmenttimusteet imeytyvät vähemmän syvälle paperiin kuin väriainepohjaiset (dye) musteet, minkä ansiosta ne tuottavat usein kestävämmät tulosteet, joilla on parempi valon- ja vedenkestävyys. Niitä käytetään erityisesti taide- ja valokuvatulostuksessa, jossa halutaan pitkäikäisiä kuvia.

Pilvitulostus

Pilvitulostus tarkoittaa tulostamista internetin kautta erillisestä pilvipalvelusta, esimerkiksi Google Cloud Printin tai vastaavan ratkaisun avulla. Tämän ansiosta käyttäjä voi lähettää tulostustöitä missä tahansa sijainnissa olevalle tulostimelle, kunhan laitteet ovat yhteydessä samaan pilvipalveluun.

Se helpottaa etätöiden tekemistä ja mahdollistaa eri laitteiden (kuten puhelimen, tabletin ja tietokoneen) käytön saumattomasti.

Plug and Play -asennus

Plug and Play -asennus tarkoittaa, että tulostin on käyttövalmis lähes välittömästi sen jälkeen, kun se on liitetty tietokoneeseen tai verkkoon. Käyttöjärjestelmä tunnistaa laitteen automaattisesti ja asentaa tarvittavat ohjaimet ilman erillistä asennusprosessia.

USB-liitäntä ja modernit käyttöjärjestelmät tukevat usein Plug and Play -toiminnallisuutta, mikä helpottaa huomattavasti tulostimen käyttöönottoa.

PostScript

Sivunkuvauskieli (tiedostopääte .ps), jota käytetään tulostettavien dokumenttien ulkoasun kuvaamiseen tulostimille ja muille laitteille.

PostScript oli aiemmin suosituin tulostettavien dokumenttien levitysmuoto, mutta on menettänyt asemansa Adoben PDF:lle.

Printteri

Printteri on suomenkielinen termi tulostimelle, ja se tulee englanninkielisestä sanasta printer. Printteriä käytetään puhekielessä rinnakkain virallisemman tulostin-sanan kanssa.

Periaatteessa kyse on samasta laitteesta, jonka tehtävä on siirtää digitaalisessa muodossa oleva tieto fyysiselle alustalle, kuten paperille. Printteri voi olla mustesuihkutulostin, lasertulostin tai vaikkapa 3D-tulostin.

Prosessiväri

Prosessiväri on neliväri­painossa (CMYK) käytetty perusväri, jolla voidaan luoda laaja skaala eri sävyjä. Kunkin prosessivärin (syaani, magenta, keltainen ja musta) tarkka sekoittaminen ja päällekkäin painaminen muodostaa lopullisen kuvan tai värillisen pinnan.

Termiä "prosessiväri" käytetään usein erotuksena spottiväristä, joka painetaan valmiiksi sekoitetulla musteella.

RGB

RGB (Red, Green, Blue) on additiivinen värimalli, jossa värit syntyvät värejä lisäämällä. Jokainen pikseli koostuu punaisesta, vihreästä ja sinisestä osasta, joiden voimakkuutta muuttamalla näytöillä voidaan esittää hyvin laaja väriskaala.

Tulostustöissä RGB-kuvat saatetaan yleensä muuntaa CMYK-väritilaan ennen painatusta, jotta värit toistuvat oikein painoprosessissa.

Rinnakkaisliitäntä

Rinnakkaisliitäntä on vanha IBM-tietokoneiden vakioliitäntä tulostimille ja muille oheislaitteille, tunnettu myös nimellä Centronics-portti. Se on nykyään pitkälti korvattu USB- ja FireWire-liitännöillä, jotka tarjoavat suurempia siirtonopeuksia ja enemmän käyttömahdollisuuksia.

Rinnakkaisportteja voi silti löytyä vanhemmista laitteista tai teollisista ympäristöistä, joissa uudempia liitäntöjä ei ole käytössä.

Rumpu/rumpuyksikkö

Lasertulostimen keskeinen osa on valoherkkä rumpu (engl. drum tai drum unit), johon tulostettava kuva muodostetaan ennen kuin se siirretään paperille.

  1. Kuvan muodostaminen: Laser piirtää kuvan rummun pintaan sähköstaattisesti, rivi riviltä.
  2. Väriaineen siirto: Rumpuun varautuneisiin kohtiin tarttuu värijauhetta (toneria).
  3. Jäljen siirto: Mustavalkotulostimissa jauhe siirretään suoraan paperille, värilasertulostimissa yleensä ensin hihnayksikköön.
  4. Kiinnitys: Lopuksi jauhe kiinnitetään paperiin lämmön ja paineen avulla (fuser).

Rumpu on herkistymisensä vuoksi altis valolle, eikä sitä saa paljastaa voimakkaalle valolle tai auringonpaisteelle, jotta se ei vahingoitu.

Sirulliset mustekasetit

Sirullisissa mustekaseteissa on älysiru, joka kommunikoi tulostimen kanssa. Siru voi esimerkiksi seurata musteen kulutusta, ilmoittaa vähäisestä mustetasosta tai estää kasetin jatkokäytön, kun musteen arvioidaan olevan lopussa.

Useimmat tulostinvalmistajat käyttävät siruja varmistaakseen, että laitteessa käytetään yhteensopivia tai alkuperäisiä muste- ja väriainekasetteja.

Spottiväri

Spottiväri on valmiiksi sekoitettu muste painossa tai tulostuksessa, jota käytetään esimerkiksi tietyn brändivärin tai erikoissävyn (metallivärien, neonvärien) toistamiseen.

Spottiväreinä tunnetaan etenkin Pantone-värikartta, jossa väri määritellään yksilöllisellä koodilla. Näin varmistetaan, että väri toistuu tarkasti samanlaisena eri painoajoissa ja eri painotaloissa.

Sublimaatiotulostus

Sublimaatiotulostus on tulostusmenetelmä, jossa väriaine kuumennetaan kaasumaiseen muotoon, jotta se siirtyy paperista tai kalvosta suoraan sublimoitumalla kohdemateriaaliin (esim. polyesterikangas, muki).

Menetelmä tuottaa hyvin kestäviä ja laadukkaita tulosteita, koska väriaine sulautuu syvälle materiaalin kuituihin. Sublimaatiota käytetään erityisesti valokuvien siirrossa tekstiileihin ja personoitujen tuotteiden valmistuksessa.

Syaani

Syaani (engl. Cyan) on sinivihreä väri, joka asettuu näkyvän valon spektrissä sinisen ja vihreän väliin noin 490 nanometrin aallonpituudella. CMYK-neliväripainossa syaani on yksi neljästä pääväristä (syaani, magenta, keltainen, musta).

Se on punaisen käänteisväri, mikä tarkoittaa, että punaisen valon vähentäminen saa kohteen näyttämään syaanilta.

Tarvikemuste

Tarvikemuste on muun kuin tulostinvalmistajan (OEM) valmistama uusi mustekasetti, joka on suunniteltu toimimaan yhteensopivasti tietyn merkkisessä tulostimessa. Tarvikemustekasetteja on saatavilla eri pakkauksissa, ja ne ovat usein alkuperäiskasetteja edullisempia.

Esimerkiksi Brother-tulostin voi käyttää tarvikemustekasettia, jonka valmistaja ei ole Brother. Usein tarvikemuste on kustannustehokas ja toimiva vaihtoehto, mutta laadussa voi esiintyä vaihtelua.

Thunderbolt

Thunderbolt on Intelin (ja aiemmin Applen) kehittämä nopea liitäntästandardi, joka tukee sekä tiedonsiirtoa että videosignaalia. Se on suunniteltu erityisesti korkean suorituskyvyn laitteille, kuten ulkoisille kiintolevyille, näytöille ja joillekin tulostimillekin.

Thunderbolt hyödyntää samaa fyysistä USB-C-liitintä, mutta tarjoaa yleensä huomattavasti suuremmat siirtonopeudet kuin perinteinen USB.

Toner

Toner eli väriainejauhe on lasertulostimissa ja kopiokoneissa käytetty jauhemainen väriaine. Se on sähköisesti varautunutta pulveria, joka siirretään sähköstaattisesti varatun rummun kautta paperille. L

opullinen tuloste syntyy, kun kuumennusyksikkö (fuser unit) sulattaa värijauheen kuituihin kiinni. Tonerin etuina ovat kestävyyden lisäksi suuret tulostusmäärät ilman musteen kuivumista.

Tulostin

Tulostin on laite, jolla tietokoneessa tai muussa digitaalisessa laitteessa luotu sisältö (teksti, kuvat, grafiikka) siirretään fyysiselle alustalle, useimmiten paperille.

Tulostimia on monia erilaisia, esimerkiksi mustesuihkutulostimia, lasertulostimia, 3D-tulostimia ja matriisitulostimia. Ne eroavat toisistaan tulostustekniikan, tulostusnopeuden, käyttökustannusten ja lopputuloksen laadun suhteen.

Tulostimen ajuri

Tulostimen ajuri (engl. printer driver) on ohjelmisto, joka mahdollistaa tietokoneen ja tulostimen välisen kommunikoinnin. Ajuri muuntaa tulostettavan tiedoston tulostimelle ymmärrettävään muotoon (esimerkiksi PostScript- tai PCL-kielelle).

Oikean ajuriversion asentaminen on tärkeää, jotta laite toimii suunnitellusti ja että kaikki tulostimen ominaisuudet (esim. kaksipuolinen tulostus, laadun säätäminen) ovat käytettävissä.

Tulostuspäiden puhdistus

Tulostuspäät ovat mustesuihkutulostimissa kriittinen osa, joka suihkuttaa musteen paperille. Jos tulostuspäät tukkeutuvat (esim. kuivuneesta musteesta tai pölystä), tulostusjälkeen ilmestyy raitoja, katkenneita viivoja tai puuttuvia värejä.

Useimmissa mustesuihkutulostimissa on sisäänrakennettu puhdistustoiminto, jolla tukokset saadaan poistettua. Säännöllinen tulostuspäiden puhdistus auttaa pitämään laadun tasaisena.

Tulostuslaatu

Tulostuslaatu on tulostimen tuottaman jäljen tarkkuuden ja visuaalisen laadun mittari. Sitä määrittävät tekijät, kuten:

  • Resoluutio (DPI – pisteitä tuumalla)
  • Musteen tai värijauheen laatu (pigmentti- tai väriainepohjainen, värijauheen koostumus)
  • Paperivalinta (esim. tavallinen kopiopaperi vs. valokuvapaperi)

Korkea tulostuslaatu on erityisen tärkeää valokuville, grafiikoille ja muihin käyttökohteisiin, joissa värientoisto ja tarkkuus ovat keskeisiä. Kunkin tulostinmallin laatuasetukset (kuten vedos, normaali, valokuvatarkkuus) vaikuttavat lopputulokseen ja musteen kulutukseen.

USB

USB (engl. Universal Serial Bus) on standardoitu liitäntä, joka mahdollistaa lukuisten oheislaitteiden, kuten tulostimien, hiirten ja näppäimistöjen, kytkemisen tietokoneeseen.

USB tukee plug and play -tekniikkaa: kun laite liitetään tietokoneeseen, käyttöjärjestelmä tunnistaa laitteen automaattisesti ja asentaa tarvittavat ohjaimet, jos ne ovat saatavilla.

UV-tulostus

UV-tulostus on menetelmä, jossa erityinen muste kovetetaan ultra­violettivalon avulla heti tulostuksen yhteydessä. Tämän ansiosta tuloste kuivuu välittömästi, on hyvin säänkestävä ja pysyy kiinteänä lähes millä tahansa tulostusmateriaalilla (kuten muovilla, lasilla tai metallilla).

UV-tulostusta hyödynnetään esimerkiksi kylttien, etikettien ja sisustuselementtien tulostuksessa.

Vedos

Vedos tarkoittaa tulostus- tai painoalalla koevedosta eli testitulostetta, jonka avulla tarkistetaan työn ulkoasu, värit ja muut yksityiskohdat ennen varsinaista lopullista tulostusta tai painoerän valmistusta.

Vedoksen avulla varmistetaan, että lopullinen tuote vastaa haluttua laatua ja ulkoasua. Tulostimissa vedostilaa voidaan käyttää säästämään mustetta silloin, kun tulosteen laatu ei ole keskiössä.

Verkkoliitäntä

Verkkoliitäntä on tapa kytkeä laite, kuten tulostin, paikallisverkkoon (LAN) tai internetiin. Verkkoliitännän avulla useat käyttäjät voivat käyttää samaa tulostinta etäyhteyden kautta.

Tulostimet, joissa on verkkoliitäntä (Ethernet- tai Wi-Fi-yhteys), soveltuvatkin hyvin sekä koti- että toimistokäyttöön, kun halutaan jakaa laite monen eri päätelaitteen kesken.

Vianetsintä

Vianetsintä tarkoittaa ongelmien tunnistamista, diagnoosia ja korjaamista. Tulostusympäristössä tyypillisiä vianetsintätehtäviä ovat esimerkiksi paperitukosten poistaminen, tulostuslaatuun liittyvien ongelmien ratkominen, ajuriongelmien selvittäminen ja verkkoyhteyksien tarkistaminen.

Onnistunut vianetsintä säästää aikaa ja pitää tulostusprosessin sujuvana.

Väriainepohjainen muste

Väriainepohjainen muste sisältää väriaineen (dye), joka on liuotettu nesteeseen molekyylitasolla. Tämän ansiosta muste imeytyy paperin kuituihin, minkä seurauksena valokuvatulosteista tulee usein hyvin kirkkaita ja värikkäitä.

Väriainepohjaisen musteen etuja ovat laajat värisävyt ja tasaiset gradientit, kun taas haittapuoliin kuuluu mahdollisesti heikompi valonkestävyys pigmenttipohjaisiin musteisiin verrattuna.

Värikasetti

Värikasetti on yleisnimitys muste- tai väriainekasetille, joka sisältää tulostimessa tarvittavat värikomponentit (esimerkiksi syaani, magenta, keltainen, musta). Mustesuihkutulostimissa väri- eli mustekasetti sisältää nestemäistä mustetta, ja lasertulostimissa puolestaan kuivaa värijauhetta eli toneria.

Joissain laitteissa käytetään erillisiä kasetteja kullekin värille (kuten syaani, magenta, keltainen ja musta), kun taas toisissa on yhteinen "kolmivärikasetti", jossa CMY-värit on pakattu samaan säiliöön.

Wi-Fi -tulostus

Wi-Fi -tulostus tarkoittaa langatonta tulostamista kotiverkon tai toimiston langattoman lähiverkon kautta. Tulostin liitetään samaan Wi-Fi-verkkoon kuin tietokone tai mobiililaite, jolloin käyttäjä voi lähettää tulostuskomennon ilman fyysistä kaapeliyhteyttä.

Wi-Fi -tulostus on kätevä tapa jakaa yksi tulostin usean laitteen kesken, ja se mahdollistaa tulostamisen myös esimerkiksi älypuhelimelta, tablet-laitteelta tai muulta mobiililaitteelta.